Ayvalık’ın kum zakkumlarında çiçek zamanı

Nesli tehlikede olduğundan koruma altına alınan endemik bitki türü, Ayvalık’ın Badavut ve Patriça kıyılarında bulunan kum zambakları çiçek açtı.

 

Her yıl Temmuz sonu ve ekim ortalarına kadar Ayvalık’ın gözde sahillerinden Badavut ve Patriça’da kendini gösteren endemik bitki türü kum zambağı bu yıl yeniden çiçek açtı.

 

Kum zambakları konusunda çok hassas davrandıklarını ve korumasını sağlamaya çalıştıklarını belirten Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin; “Kum zambakları Ağustos ve Ekim ayları arasında çiçek açmaktadırlar. Badavut bölgesi kum zambaklarının yetiştiği doğal bir alan. Kum zambakları nergisgiller familyansından çok yıllı soğanlı bir bitki türü. Nesli tükenmekte olan türler arasında ve tüm dünya genelinde koruma altına alınmış. Tür Akdeniz, Ege ve Karadeniz kıyılarında kumluk alan dedeğimiz sahil kesimlerinde yaşamakta. Koruma altında olduğundan dolayı yurtdışına soğanının çıkarılması ve koparılması yasak. Bununla ilgili çevre kanununda ilgili yasa gereği 109 bin tl cezası bulunmaktadır. Badavut dışında paterica bölgesinde de kendiliğinden gelişmekte olan bir bitki. Tüm vatandaşlarımızdan bu konuda duyarlı olup gerekli koruma faaliyetlerini göstermelerini rica ediyoruz. Belediye olarak bilgilendirme açısından tabela çalışması yaptık, 2019 yılında ayrıca türün yetiştiği ya da yetişme olanağı olan bölgelere araç girişlerini engelleyip denetimler gerçekleştiriyoruz. Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekiplerimiz rutin aralıklarla, zambakları olgunlaşma ve çiçek açma döneminde ziyaret edip takibini yapıyorlar. Çevrede yaşayan vatandaşlarımız da bu konuda hassas davranıyorlar. Bu türe zarar veren ve verme eğilimi oluşturabilecek araçları ve kişileri de bize bildirdikleri takdirde alana en yakın Zabıta Müdürlüğü ekiplerimizi yönlendirip, korumasını sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

 

Kumul sahillerin bembeyaz süsü olan bu soğanlı bitki, neslinin tükenme tehlikesinde olduğundan 2016 yılında Uluslararası Doğa Koruma Birliği tarafından koruma altına alındı. Nergisgiller familyasından olan bu bitki Akdeniz, Ege ve kısmen de Karadeniz'in kıyı kumullarında yetişiyor. Hem kokusu hem görüntüsüyle Badavut sahillerini süsleyen kum zambakları, turistlerin de ilgi odağı oluyor.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Vozol 6000 istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni