Ege Zeybekleri’nin manevi önderi Şeref Üsküp’ün ismi sokağında yaşayacak

İzmir’in Kurtuluşu’nun 100’üncü yıldönümünde Kemeraltı’nda düzenlenen geleneksel Efe Zeybek buluşmasına katılan Başkan Batur, “Kurtuluşun, kuruluşun, dağlarında çiçekler açtırdığı kenttir İzmir. Sadece Zeybek oynarken diz çöken Efelerin diyarıdır. Yaşasın Cumhuriyet diyoruz, yaşasın Mustafa Kemal Atatürk, yaşasın İzmir… 100. yılımız, kurtuluşumuz kutlu olsun” dedi. Buluşmanın yapıldığı sokağa Konak Belediye Meclisi kararıyla, Ege Zeybekleri manevi önderi merhum Şeref Üsküp’ün isim tabelasının yerleştirildiği törende İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yaptığı konuşmada, “Efelerimizin kahramanlık destanını çocuklarımız, torunlarımız unutmasınlar, bilsinler. Bugün kurtuluşun 100. yılını kutlamanın gururunu yaşıyoruz. 9 Eylül sadece İzmir için kurtuluş değildir. 9 Eylül, Türkiye’nin kurtuluşudur” sözlerine yer verdi.

 

 

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, her yıl 9 Eylül’de Kemeraltı İkinci Beyler’deki 851 Sokak’ta düzenlenen Efe-Zeybek buluşmasına katıldı. 9 Eylül İzmir’in Kurtuluşu’nun 100’üncü yılında düzenlenen kutlamalar, sokağa Hür-Efe Gazetesi’nin kurucusu, Ege Zeybekleri manevi önderi merhum Şeref Üsküp’ün

isim tabelasının çakılmasıyla taçlandı. Hür-Efe Gazetesi’nin de bulunduğu sokakta Şeref Üsküp’ün 72 yıl önce başlattığı kutlamaları bu yıl Başkan Batur’la birlikte İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve eşi İzmir Köy-Koop Birlik Başkanı Neptün Soyer, CHP Konak İlçe Başkanı Akın Küçükoğullarından, Konak Belediyesi önceki dönem Başkanı Sema Pekdaş, Hür Efe Gazetesi imtiyaz sahibi, Şeref Üsküp’ün oğlu Cem Üsküp ve ailesi, İzmir 68’liler Birliği Başkanı Gazeteci Yazar Okan Yüksel, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Yönetim kurulu üyeleri, ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşları başkan ve temsilcileri, Konak Belediyesi Meclis Üyeleri, muhtarlar, Aydın, Tire, Ödemiş ve Bergama’dan gelen efe ve zeybekler katıldı. Efelerin zeybek gösterileriyle renklenen programda, Konak Belediye Meclisi’nin oybirliğiyle almış olduğu kararla sokağa “Hür Efe-Şeref Üsküp” tabelası törenle yerleştirildi.

 

Soyer: İzmir, kurtuluşun ve kuruluşun şehri olarak bugün de Anadolu’ya umut veriyor

 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, törendeki konuşmasında 9 Eylül’ün bir bayram gibi kutladıklarını ve bu bayramda gurur duyduklarını ifade etti. “Bugün atalarımızın hatırasını canlandırıp, onlarla guru duyduğumuz bir bayram. O yüzden çok kıymetli, o yüzden birileri bundan çok rahatsız oluyor” diyen Başkan Soyer konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

“Bugün kurtuluşun 100. yılını kutlamanın gururunu yaşıyoruz. 9 Eylül’de sadece İzmir için kurtuluş değildir. 9 Eylül, Türkiye’nin kurtuluşudur. Daha fazlası, İzmir aynı zamanda tüm mazlum ülkelerin emperyalizme karşı direnişinin umudu olmuştur. 9 Eylül çok büyük bir tarihtir, çok kıymetli bir tarihtir. Ona sonuna kadar sahip çıkacağız. 9 Eylül 1922 ile 29 Ekim 1923 tarihleri arasında geçen 13 ay 20 gün, yeni Cumhuriyet’in kuruluşunun ilk adımlarının atıldığı günlerdir. O nedenle İzmir, kurtuluşun ve kuruluşun şehri olarak bugün de Anadolu’ya umut vermek mecburiyetindedir. Bu görev hepimizin.”

 

Gelenek sürecek

 

Şeref Üsküp’ün adının Konak Belediye Meclisi kararıyla sokağa verilmesi nedeniyle Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’a teşekkürlerini ileten Başkan Tunç Soyer, önerinin Büyükşehir meclisine geldiğinde gururlandıklarını belirterek, “Şeref Üsküp adının yaşayacak olması, Hür Efe ailesinin bunu 72 yıldır yaşatmış olmasına çok küçücük bir katkı olacaktır. Bu geleneği sürdürelim. Efelerimizin kahramanlık destanını çocuklarımız, torunlarımız unutmasınlar, bilsinler” dedi.

 

Batur: Sadece Zeybek oynarken diz çöken Efelerin diyarıdır İzmir

 

 

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, “100. yaşını bugün kutladığımız güzel İzmir için çok şey söylenebilir. Bu kentin ruhunu anlatmaya asla kelimeler yetmez” sözleriyle başladığı konuşmasına şöyle devam etti:

“İzmir kahramanlıkların yazıldığı bir kent olarak herkes tarafından bilinir. Kendine has pek çok özelliği vardır İzmir’imizin. Örneğin İzmir; özgürlüklerin, hoşgörünün şehridir. Bağımsızlığın başkentidir. Kurtuluşun, kuruluşun, dağlarında çiçekler açtırdığı kenttir İzmir. Sadece Zeybek oynarken diz çöken Efelerin diyarıdır İzmir. O Efeler ki çoğu Kurtuluş Savaşı’nın isimsiz kahramanlarıdır. Savaşın kazanılmasında onların cesareti, onların direniş ruhu, onların düşmana verdiği zararlar büyük rol oynamıştır.”

 

 

 

Şeref Üsküp adı ölümsüzleşti

 

Başkan Batur, Şeref Üsküp’ün ismini, 9 Eylüllerin coşkuyla kutlandığı sokağa vermekten gurur duyduklarını ifade etti ve şöyle konuştu:

“Bugün çok değerli bir ismi, Şeref Üsküp’ün ve onun kurduğu, adını Efelerimizden alan Hür Efe Gazetesi’nin yer aldığı Tarihi Kemeraltı Çarşımızdaki bu sokakta adını sonsuza kadar yaşatmanın gururunu ve onurunu yaşıyoruz. İzmir’in 100. yaşını kutladığımız bu anlamlı günde Şeref Üsküp’ün ismini bu sokağa verdik. Milli Mücadele’ye iştirak etmiş gaziler, Efeler ve Şeref Üsküp dostları her yıl burada buluşuyor, sofralar kuruluyor, Zeybekler davul zurna eşliğinde oynanıyor ve kurtuluş günü kutlanıyor. Günümüzde ise gazilerin ve Efelerin torunları yine her 9 Eylül’de Beyler Sokağı’nda Hür Efe‘de toplanıp bu geleneği sürdürüyorlar. Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda böylesine değerli ve anlamlı bir yerin olduğunu bilmek ve buna sahip çıkan kardeşlerimizin olduğunu görmek gurur verici. İsmin bu sokağa verilmesinde meclis üyemiz Ulvi Puğ’a ve desteğini esirgemeyen tüm meclis üyesi arkadaşlarıma, Şeref Üsküp’ün anısını yaşatanlara, ailesine, arkadaşlarına, Efelerimize bir kez daha teşekkür ediyorum.”

 

 

“Yaşasın Mustafa Kemal Atatürk, yaşasın İzmir”

 

Başkan Batur, İzmir’in kurtuluşunu en güzel şekilde kutlayarak, kurtuluşlar kutlanmaz diyenlere en güzel cevabı yine İzmir’den verdiklerini dile getirdi ve konuşmasını şu sözlerle bitirdi:

 

“Kurtuluşumuzun 100. yılında, kurtuluş günleri kutlanmaz,  diyenler oldu. Onlara en güzel cevabı İzmir’den, yerel yönetimler olarak, özellikle de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in düzenlediği etkinliklerle en güzel cevabı veriyoruz diye düşünüyorum. Biz her zaman yaşasın Cumhuriyet diyoruz, yaşasın Mustafa Kemal Atatürk diyoruz, yaşasın İzmir diyoruz, yaşasın demokrasi diyoruz. 100. yılımız, kurtuluşumuz kutlu olsun.”

 

 

100. yılda, Gazi Efelerin torunlarıyla, aynı sokakta

 

Kutlamalara katılanlara teşekkürlerini ileten Şeref Üsküp’ün oğlu ve Hür Efe Gazetesi imtiyaz sahibi Cem Üsküp, babasının başlattığı geleneği sürdürmekten mutluluk duyduklarını ifade etti. Sokağa Şeref Üsküp isminin böyle anlamlı bir günde verilmesinin ayrı bir gurur olduğunu söyleyen Üsküp, “9 Eylüllerdeki bu gelenekselleşen kutlamalarımız bu sene Zaferin 100. yılıyla ve Konak Belediye Meclisinin kararıyla sokağa babamın ismini verilmesi ayrı bir gurur yaşattı. Babam Ödemiş’ten bu sokağa, bu dükkâna geldiği günden itibaren her 9 Eylül’de Küçük Menderes Havzası’ndaki gazi ve efeler, her merasimden sonra burada toplanır, sofralar kurulur, bayram gibi kutlarlarmış. Benim çocukluğumda gazi efelerimizin evlatlarıyla beraber kutlardık. Artık o efelerin torunları da bizlerle. Sivil toplumun 9 Eylül’de düzenlediği en coşkulu, kutlamasında bir aradayız. Önümüzdeki yıllarda da nice 9 Eylülleri, beraber, coşkuyla kutlamayı umuyoruz.”

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Vozol 6000 istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni