Nilüfer’de bahçe ve budama atıkları kompost oluyor

Nilüfer Belediyesi, vatandaşların bahçelerinde yaptıkları budama sonucu ortaya çıkan atıkları toplamaya başladı. Nisan ayına kadar toplanacak olan atıklar komposta dönüştürülerek doğaya kazandırılacak.

 

 

 Nilüfer Belediyesi önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da budama döneminde mahallelerdeki atıkları toplayarak hem çevre temizliğini koruyor  hem de bu atıkların tekrar doğaya dönmesini sağlıyor. 
Nilüfer Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, ev, site ve bahçelerden çıkan budama atıklarını 31 Ekim’den itibaren mahalle bazlı belirlenen program dahilinde toplamaya başladı. Çevre ve görüntü kirliliğine sebep olmaması için yaz ve kış dönemlerinde  plan dahilinde kentin birçok mahallesinden toplanan budama atıkları, çöpe değil toprağa kazandırılıyor.

 

 “Kasım’dan Mart’a buda budayabildiğin kadar” sloganıyla yürütülen çalışma Mart ayı sonunda bitecek. Atıkların toplanmasının belli bir dönemde yapılmasının nedeni de vatandaşların özellikle Kasım-Mart döneminde budama yapmalarını sağlamak. Çünkü budama mevsimi dışında yapılan budamalar, kesilen dalın gövdede bıraktığı yaranın kapatılması zorlaşacağından böcek ve mantar enfeksiyonuna yol açarak ağaca zarar veriyor.  Bu nedenle iklim koşullarına uygun olarak belirlenen tarihlerde budama işleminin gerçekleştirilmesi gerekiyor.

 

Budama atıkları her mahallede hazırlanan program çerçevesinde belirli günlerde toplanıyor. Atıkların alınmasını isteyen vatandaşlar  444 16 03 numaralı telefondan taleplerini iletebiliyor. Budama yapan vatandaşların atıkları, mahallelerindeki toplama günlerinden bir gün önce ev, bahçe ve site dışına bırakmaları gerekiyor.

 

Budama atıkları önce mahallelerdeki toplanma alanlarında toplanıyor ardından Hasanağa Döküm sahasına götürülüyor. Toplanan atıklar kompost haline getirilerek tekrar doğaya kazandırılacak.

 

Nilüfer Belediyesi’nin  ekipleri, pazartesi günleri Altınşehir, Ertuğrul, Balat, Ahmet Yesevi, Minareliçavuş, Beşevler, Alaaddinbey  Mahallesi’nde,  salı günleri;  Yüzüncüyıl, 29 Ekim, 19 Mayıs, Özlüce, Çamlıca, Odunluk ve Gümüştepe Mahallesi’nde,  çarşamba günleri Cumhuriyet, 23 Nisan, Fethiye, Üçevler, Çalı ve Demirci Mahallesi’nde, perşembe günleri;  Ataevler, Işıktepe, Barış,  Kültür, Kayapa, 30 Ağustos Zafer, ve Hasanağa Mahallesi’nde   cuma günleri; İhsaniye, Karaman, Esentepe Konak ve Ürünlü, cumartesi günleri de Görükle, Dumlupınar, Balkan, Kurtuluş, Akçalar ve Kızılcıklı Mahallesinde 5 ay boyunca atık toplayacak.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Vozol 6000 istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni