45. Yapı Fuarı –Turkeybuild İstanbul'da Yapılarda Enerji Verimliliğine Dikkat Çekildi

Yapı Fuarı 45. yılı kapsamında “daha iyi mimarlık, daha iyi mühendislik ve depreme dayanıklı sıfır enerji bina mümkün” mottosuyla, 4 gün boyunca 100’e yakın konuşmacıyı ağırlamaya devam ediyor. İnşaat sektöründeki trendlerin masaya yatırıldığı, en son yapı teknolojileriyle yapı ürünlerinin sergilendiği Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, üçüncü gününde Türkiye’de yapı sektörünün nabzını tutuyor.

Balkanlar, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri, Orta Doğu ve Kuzey Afrikayı kapsayan bölgedeki en büyük, dünyada ise ilk 5’te yer alan Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, “Sıfır Enerji Binalar, Isı Yalıtımı ve İnsan Sağlığına Etkileri” konulu oturum ile güne başladı.

Oturumda konuşmacı olarak, NP Betek Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Arzu Uludağ ElazığMarmara Üniversitesi Tıp Fakultesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Karadağ ve İTÜ Meteoroloji ve Afet Yönetim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu yer aldı.

Evlerdeki Isı Yalıtımı İnsan Sağlığını Etkiliyor!

Konuşmasına dış cephe ısı yalıtım sisteminin öneminden bahsederek başlayan NP Betek Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Arzu Uludağ Elazığ, “Bir yılı aşkın süredir bir proje yürütüyoruz. Bu projemizde ısı yalıtımının insan sağlığına etkisini inceliyoruz. İlkim krizi, iklim değişikliği, küresel ısınma gibi konularda önlem alacaksak bunun en hızlı ve en kesin çözümünün dış cephe yalıtım sisteminden geçtiğini düşünüyorum. Bu hem çok kolay hem de çok kesin bir yöntem. Yaptığımız proje yaklaşık iki yıla varmak üzere ve biz iki net sonuca ulaştık. Bunlardan bir tanesi ısı yalıtımlı evde en temel fark termal konforun daha yüksek olduğu ve enerji tasarrufunun kışın %60’lara kadar vardığını gördük. Bir diğeri ise ısı yalıtımlı evde bulunan dört duvar arasındaki ısı farkın çok daha düşük olduğunu gözlemledik. 

İklim değişikliklerinin çok hızlı ve ani geliştiğine dikkat çeken İTÜ Meteoroloji ve Afet Yönetim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Dünya var olduğundan beri iklim hep değişiyor. Fakat son iklim değişikliği diğerlerine göre çok daha farklı. Aktivistler bunu kriz olarak adlandırıyor. İklim değişiklikleri öyle hızlı değişiyor ki ekosistem buna uyum sağlayamıyor. İklim değişikliği işaretleri olarak; kuşlarda yok oluş, deniz su seviyesinde yükselme, orman yangınlarındaki artış gibi tüm ekosistemdeki değişiklikleri sıralayabiliriz. Tüm ekosistemde değişiklik yaşanıyor, bunun temelinde fosil yakıtlar var. Şu zamanda iklim değişikliği enerji yoğun insan davranışlarından kaynaklanmaya başladı. Karbon yoğunluğuna bağlı enerji kullanımını azaltmaya gitmemiz gerekiyor. Bizim en büyük derdimiz hızlı ve ani giden iklim değişikliği ile mücadele etmek. İlk olarak fosil yakıtları nasıl azaltabiliriz? Buradan yola çıkarak enerji tasarrufunun en kolay ve tek yolu binalardaki enerji kullanımının azaltılması” dedi.

Marmara Üniversitesi Tıp Fakultesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Karadağ, “Bir çocuk göğüs hastalıkları hekimi olarak çok heyecan duyduğum bir proje bu. Proje kapsamında ısı yalıtımının sağlık üzerine etkilerini inceleme fırsatı bulduk. İki tane model ev projesi yapıldı. Benim buradaki görevim; yalıtımlı ev ve yalıtımsız ev arasındaki farklara bakmanın yanı sıra insan sağlığını etkileyebilecek durumları incelemek oldu. Bunlardan en önemlisi küf oluşumunun olup olmadığını kontrol etmekti. Bu konuda 10 ilden 2 bin kişiye anket uygulandı. Ankette ulaşılan sonuçlara göre; evde yalıtım var ise solunum ve alerjik yönden daha fazla sağlık avantajı elde ediyorsunuz. Bir diğer bulgu ise evde yalıtım olmadığında %50 oranında daha fazla Covid’e yakalanıldığı yönünde. Bu noktada küfün çok önemli bir risk faktörü olduğunu gördük. İnsanlar, ‘evinizde yalıtım var mı’ sorusuna çok net cevap veremiyorlar burada ilk hedefim insanların bu konuda bilinçlenmesini sağlamak. 

Günün bir diğer oturumu ise, NP Betek Yalıtım Ürün Yöneticisi Dr. Sanem Şenler ÖzbilYapılarda Enerji Verimliliği Derneği- VERİMDER Dernek Başkanı Çağdaş Korkmaz ve 2014-2018 Arası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk’ün katılımı ile ‘Sıfır Enerji Binalar ve Mantolama’ konusunda gerçekleştirildi. 

Yapılarda Enerji Verimliği Dünyanın Geleceği için Kritik Önem Taşıyor 

Moderatörlüğünü NP Betek Yalıtım Ürün Yöneticisi Dr. Sanem Şenler Özbil’in yaptığı oturumda Özbil, küresel ısınmanın etkilerinin sadece araştırarak ve okuyarak değil fiziksel olarak da hissedildiğine dikkat çekerek oturumu başlattı. 

İnsanoğlunun yeryüzünün ciddi şekilde ısınmasına neden olduğuna değinen 2014-2018 Arası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, “Dünyamızda sera gazı salınımı anormal derecede artmaya devam ediyor, yeryüzünün ciddi derecede ısınmasına ve iklim değişikliğine sebep oluyor. Bugün Türkiye’de hava soğuk fakat Portekiz, İspanya, İtalya gibi ülkelerde hava anormal derecede sıcak. Bunun nedeni sera gazı salınımının artması. Yeryüzünün ciddi şekilde ısınmasına neden oluyoruz. Yeryüzü ısınıyor. Biz de binamızı soğutmak için klima kullanıyoruz ve bu kullanım da günden güne artacak. Sanayileşme öncesine göre yeryüzü sıcaklığı 1°C’nin üzerine çıkmış durumda. Binamızı yalıtmazsak, enerji verimli hale getirmezsek sera gazı salınımı artmaya devam edecek” ifadelerine yer verdi.

Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği- VERİMDER Dernek Başkanı Çağdaş Korkmaz, “Dernek olarak enerji tasarrufu, iklim değişikliği gibi konularda bilincin artması için çalışmalar yapıyoruz. 2022 yılında ülkemizin toplam enerji faturası 100 milyar doların üzerine çıktı. Hem çevrenin korunması hem de enerji tasarrufu açsısından binaların önemi yadsınamayacak boyutta. Yapılan araştırmalarda yapılarda kullanılan enerjinin sanayiyi geçtiğini gördük. Yapılarda ısı yalıtımı ve mantolama ile %60’a yakın tasarruf elde etme şansımız var” dedi.

Üçüncü günün son oturumu konuşmacıları arasında; ODE Yalıtım Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Kaan Alioğlu, Türkiye Şişecam, İZODER Isı Yalıtım Komisyonu Üyesi Dilara Ayazİnşaat Mühendisi, Pasif Ev Tasarımcısı, Kadıköy Belediyesi İmar Müdür Yardımcısı Serhat Şahin ve İZODER Başkan Vekili Erdem Ateş yer alırken sıfır enerji binalar ve ısı yalıtımı konularına değinildi. 

ODE Yalıtım Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Kaan Alioğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda panel açılışını yapan Alioğlu sıfır bina tanımını yaparak “İlk önceliğimiz binanın enerji tüketimini minimuma indirmek, bu noktadan baktığımızda da bir binada en çok enerji ihtiyacı olan yer ısıtma ve soğutmadır” dedi. 

İnşaat Mühendisi, Pasif Ev Tasarımcısı, Kadıköy Belediyesi İmar Müdür Yardımcısı Serhat Şahin, ‘Sıfır enerji binalar şehirler açısından neden önemli?’ konusuna değinerek konuşmasına başladı. Şahin, “Ben bu yüzyılı şehirlerin yüzyılı olarak tanımlıyorum. Dünya nüfusunun çok büyük bir kısmı şehirlere taşındı. 2050 yılında dünya nüfusunun yaklaşık %66’sının şehirlerde yaşayacağı tahmin ediliyor. Bu noktada şehirlerin iklim krizi konusunda sorumluluğu büyük.”

Konuşmasının devamında ise çalışmakta olduğu Kadıköy Belediyesi’nin bu anlamda vermiş olduğu kararlara değinen Şahin, pasif ev standartlarının önemini anlattı.

Neredeyse sıfır enerjili binalarda camın rolüne değinen Türkiye Şişecam, İZODER Isı Yalıtım Komisyonu Üyesi Dilara Ayaz, konuşmasında binayı oluşturan tüm yapı elemanlarını, cepheyi, çatıyı ve tabanı bir arada değerlendirmek gerektiğine vurgu yaptı. Türkiye’de konut stoğundaki cam yalıtımın performansını değerlendirdi. 

İZODER Başkan Vekili Erdem Ateş, “Enerji verimi ve ısı yalıtımı oldukça gündemimizde yer alıyor. İklim değişikliği sebebiyle yaşamakta olduğumuz kuraklık, enerji krizleri, sel, orman yangınları gibi felaketlerin dünyamızın alarm verdiğinin göstergeleri. Bizlerin sera gazı salınımlarını azaltıp, iklim değişikliği ile savaşmamız gerekiyor. Bunun da aslında maliyet açısından en etkin ve uygun yöntemi; doğru malzemeyle doğru kalınlıkta ısı yalıtımı yapmak. Özellikle binalarımıza doğru detayda ısı yalıtımı yaparsak binalarda kullanılan enerjiden tasarruf edilebilir. Bütün binalarımızı doğru yalıtabilirsek senede 12 -15 milyar dolar arası tasarruf etmemiz mümkün” dedi.

Yapı Fuarı –Turkeybuild İstanbul birbirinden önemli konuları masaya yatırdığı etkinlik programı ile yarın son gününde ziyaretçilerine veda edecek.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Vozol 6000 istanbul psikolog instagram takipçi satın al yang覺n merdiveni