Hareket kabiliyetini artırıyor, ağrıyı ortadan kaldırıyor

Fizyoterapi uygulamaları, yaşam kalitesini yükseltmede etkili oluyor

 

Fiziksel fonksiyonu değerlendirmeye, iyileştirmeye ve sürdürmeye yönelik bir sağlık mesleği olan fizyoterapi kişinin pek çok sebepten kaynaklanan sorunlarını ortadan kaldırarak yaşam kalitesini yükseltmeyi hedefliyor. Uzmanlar, ağrıyı azaltan ya da ortadan kaldıran fizyoterapi uygulamalarının ameliyat gereksinimini azalttığını, hareket kabiliyetini geliştirdiğini, inme sonrası ortaya çıkan işlev ve hareket kayıplarının yeniden kazanılmasına katkı sağladığını söyledi.

 

Dünya Fizyoterapi Konfederasyonuna üye olan tüm ülkelerde 8 Eylül Dünya Fizyoterapistler Günü olarak  kutlanıyor. Dünya Fizyoterapi Konfederasyonu, 1996 yılında konfederasyonun resmi olarak ilk toplantı günü olan 8 Eylül’ü Dünya Fizyoterapi Günü olarak kabul etmiştir. 

 

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Deniz Demirci, 8 Eylül Dünya Fizyoterapistler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada fizyoterapinin önemine ilişkin değerlendirmede bulundu.

 

Fizyoterapinin fiziksel fonksiyonu değerlendirmeye, iyileştirmeye ve sürdürmeye yönelik bir sağlık mesleği olduğunu kaydeden Prof. Dr. Deniz Demirci, “Fizyoterapi, kas-iskelet sistemi, nörolojik ve kardiyopulmoner sorunları olan kişilerin tedavi öncesinde, sırasında ve sonrasında kapsamlı değerlendirmeleri, değerlendirme bulgularını ve uygulanan müdahalelerini ve bu müdahalelerin sonuçlarının değerlendirilmesini içerir.” dedi. 

 

Fizyoterapistler yaşam kalitesini yükseltmeyi hedefliyor

 

Fizyoterapinin, sağlığın ve refahın geliştirilmesi ve insan hareketlerindeki bozuklukların veya işlev bozukluklarının önlenmesi, tedavisi veya rehabilitasyonu ile ilgilendiğini ifade eden Prof. Dr. Deniz Demirci, “Hareket bozuklukları, doğuştan gelen deformite, hastalık, travma, yanlış kullanım, kullanmama veya herhangi bir sakatlıktan kaynaklanabilecek duygusal veya fiziksel yoksunluktan kaynaklanabilir. Hareket bozuklukları, fonksiyonel aktivitelerin gerçekleştirilmesindeki zorluklarla ilişkili olduğundan, fizyoterapinin birincil amacı sıklıkla hastalara normal fonksiyonun restorasyonunda veya maksimum potansiyellerine ulaşmalarında yardımcı olmaktır. Bu amaca ulaşmak için fizyoterapistler ağrıyı azaltmayı, dengeyi iyileştirmeyi, kas gücünü ve motor kontrolünü iyileştirmeyi, kardiyovasküler uygunluğu geliştirmeyi, solunum fonksiyonunu iyileştirmeyi veya eklem aralığını artırmayı hedeflemektedir.” diye konuştu.

 

Kişiselleştirilmiş plan oluşturulur

 

Fizyoterapistlerin, maksimum yaşam kalitesini hedefleyerek hem bireylerin hem de genel toplumun sağlık ve esenliğini teşvik ettiklerini ifade eden Prof. Dr. Deniz Demirci, şunları söyledi:

 

“Bir fizyoterapist hastaya odaklanır ve kişiselleştirilmiş bir plan oluşturmak için yaşam tarzını inceler. Sağlık veya tıbbi faktörler, sosyo-ekonomik stresler ve yaşam tarzı faktörleri nedeniyle hareket davranışlarını değiştirme riski taşıyan bireylerde bozuklukların, fonksiyonel kısıtlamaların ve sakatlıkların önlenmesini sağlar. Bozukluklar, işlevsel kısıtlamalar ve sakatlıklardan kaynaklanan hareket davranışları değişmiş bireylerde ve birey gruplarında, hareket için gerekli olan vücut sistemlerinin bütünlüğünü yeniden sağlamak, işlevi ve iyileşmeyi en üst düzeye çıkarmak, yaşam kalitesini artırmak ile yükümlüdür.”

 

Fizyoterapi süreci pekçok faydaya sebep oluyor

 

Prof. Dr. Deniz Demirci, fizyoterapist ve fizyoterapi sürecinden fayda sağlanabilecek durumları da şöyle sıraladı:

 

Ağrıyı azaltır veya ortadan kaldırır: Terapötik egzersizler ve eklem ve yumuşak doku mobilizasyonu gibi manuel terapi teknikleri veya ultrason, bantlama veya elektrik stimülasyonu gibi tedaviler, ağrıyı hafifletmeye ve ağrıyı azaltmak için kas ve eklem fonksiyonlarını eski haline getirmeye yardımcı olabilir. 

 

Ameliyat gereksinimini azaltır: Fizik tedavi, ağrıyı gidermeye veya bir yaralanmayı iyileştirmeye yardımcı oluyorsa, bazı durumlarda ameliyat gerekmeyebilir. Ameliyatın gerekli olduğu durumlarda da ameliyat öncesi fizyoterapiden faydalanmak mümkündür. Bu ameliyat sonrası iyileşme sürecini de hızlandırır.  Fizyoterapi, ameliyat sonrası toparlanma sürecine de destek sağlar. 

 

Hareket kabiliyetini geliştirir: Fizyoterapi ayakta durmada, yürümede veya hareket etmekte zorluk yaşayan her yaştan insana yardımcı olabilir. Germe ve kuvvetlendirme egzersizleri ile birlikte hareket kabiliyetini geri kazanmaya yardımcı olur. Fizyoterapistler, bireyleri baston, koltuk değneği veya başka herhangi bir yardımcı cihazla en uygun şekilde mobilize edebilir. Kişiye özel planmış yaşam kalitesini artıran müdahaleler uygular. 

 

İnme sonrası fizyoterapi: İnme sonrası bir dereceye kadar işlev ve hareket kaybetmek yaygın görülür. Fizyoterapi, vücudun zayıflamış kısımlarını kuvvetlendirmeye, yürüyüş ve dengeyi iyileştirmeye yardımcı olur. Fizyoterapistler ayrıca inme hastalarının evde daha bağımsız olabilmeleri için yatakta transfer ve hareket etme becerilerini geliştirebilir ve tuvalet, banyo, giyinme ve diğer günlük yaşam aktiviteleri için bakım yüklerini azaltabilirler.
 

Spor yaralanmalarında fizyoterapi: Fizyoterapistler, farklı spor dallarında yaralanma risklerinin belirlenmesi konusunda rol oynar. Yaralanma sonrası spora güvenli bir şekilde geri dönmeyi sağlamak için uygun iyileşme veya yaralanmayı önlemek için egzersiz programları tasarlayabilirler.

Dengeyi geliştirir ve düşmeleri önler:  Fizyoterapistler kişileri  düşme riski açısından değerlendirir.  Düşme riski yüksekse, terapistler dengeyi güvenli ve dikkatli bir şekilde zorlayan egzersizler önerecektir. Terapistler ayrıca daha güvenli yürümeye yardımcı olmak için koordinasyonu geliştirmeye yönelik egzersizlerle yardımcı olur. Denge sorunu olan kişinin vestibüler sistemindeki bir sorundan kaynaklandığında, fizyoterapistler uygun vestibüler işlevi hızla geri getirebilen ve baş dönmesi veya vertigo semptomlarını azaltan veya ortadan kaldıran rehabilitasyon programı düzenleyebilir. 

 

Diyabet ve vasküler durumu yönetir: Genel diyabet yönetim planının bir parçası olarak egzersiz, kan şekerini etkili bir şekilde kontrol etmeye yardımcı olabilir. Ek olarak, diyabetli kişilerin ayaklarında ve bacaklarında duyu ile ilgili sorunlar olabilir. Fizyoterapistler, ileride daha fazla sorun yaşamamak için bu hastalara uygun ayak bakımı sağlamaya ve eğitmeye yardımcı rehabilitasyon programı planlayabilir. 

 

Yaşlanmanın beraberinde gelebilecek sorunları azaltır:  Bireyler yaşlandıkça artrit veya osteoporoz gelişebilir veya eklem replasmanına ihtiyaç duyabilirler. Fizyoterapistler, hastaların eklem replasmanından kurtulmalarına ve artritik veya osteoporotik durumları konservatif olarak yönetmelerine yardımcı olabilir.
 

Kalp ve akciğer hastalıklarını yönetir: Bireyler kalp ile ilgili rahatsızlıklardan sonra kardiyak rehabilitasyon alabilirler. Pulmoner problemler için fizyoterapi, kuvvetlendirme, kondisyon ve nefes egzersizleri yoluyla yaşam kalitesini iyileştirebilir ve hastaların akciğerlerindeki sekresyonu temizlemesine yardımcı olabilir.
 

Kadın sağlığı ve diğer sorunları azaltır:  Fizyoterapistler, kadın sağlığı ve bağırsak inkontinansı, meme kanseri, kabızlık, fibromiyalji, lenfödem, erkek pelvik sağlığı, pelvik ağrı ve idrar kaçırma gibi problemler ile ilgili özel rehabilitasyonu programı planlayabilirler.  

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Vozol 6000 istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni