Kocaeli, 2022'de kültür ve sanat kenti oldu

Büyükşehir, 2022 yılındaki akademik ve kültürel etkinlikleri ile kente farklı bir vizyon kazandırdı

Yıllarca “sanayi kenti” kimliği ile tanınan Kocaeli; Büyükşehir Belediyesi’nin 2022 yılındaki akademik ve kültürel etkinlikleri ile gözlerin kendisine çevrilmesini sağladı. “Sanat da kültür de Mutlu Şehir Kocaeli’nde” sloganıyla yola çıkan Büyükşehir, 2022 yılının sonunda kültür ve sanatın kentin ayrılmaz bir parçası olduğunu ortaya koydu. Kitap Fuarı, Kartepe Zirvesi ve Sıfır Atık Festivali’ne uzanan geniş yelpazedeki kültürel ve akademik etkinliklerin yanı sıra bizi biz yapan değerlerin vücut bulduğu organizasyonlar, 2022’yi sanat ve kültürle dolu bir yıl olarak kayıtlara geçirdi.

2022’İN İLK ETKİNLİĞİ KİTAP DOSTLARI İÇİN YAPILDI

Söz konusu sanat ve kültür etkinliklerinin amiral gemisi olan Kültür Sanat ve Konservatuvar Şube Müdürlüğü 2022 yılının ilk ayından itibaren önemli çalışmalara imza attı. Senenin ilk etkinliği Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Kocaeli Bilim Merkezi’nin üst katındaki Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştirildi. Buradan bir önceki yıl ödünç kitap alan 1000 kişiden en çok kitap okuyarak, ilk 30’a giren okuyucular arasında çekiliş gerçekleştirildi. Çekiliş sonuncunda şanslı numaraların sahibi olan okuyucular, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’ndan çift kişilik bilet kazandı.

KÜLTÜR HAZİNEMİZE ÖNEMLİ KATKI: BABA SULTAN ZAVİYESİ

Kentin kültürel ve tarihi zenginliğine gerçekleştirdiği çalışmalarla katkı sunan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 2002 yılında yeni bir kültürel hazinemizin daha gün ışığına çıkmasını sağladı. Tarihçi- Yazar Ahmet Nezih Galitekin’in önemli çalışması olan “Örcün Köyü Baba Sultan Zaviyesi” kitabı düzenlenen tanıtım ile Kocaeli’nin kültür hayatına dahil oldu. Senenin ilk ayında Batı Trakya Türkleri unutulmadı. Batı Trakya Türklerinin 29 Ocak Milli Direniş Günü, düzenlenen panelle anıldı. Panelde Batı Trakya Türklerinin gördüğü zulüm ve hukuki baskılar akademik bir bakış açısıyla gözler önüne serildi.

ŞUBAT AYINA ÖZEL ETKİNLİKLER

Takvimler yılın ikinci ayı olan Şubat’ı gösterdiğinde yine bu aya özgü etkinlikler birbirini izledi. Hz. Muhammed (S.A.V)’in Allah’ın huzuruna çıktığı Miraç gecesi için Büyükşehir Belediyesi gönüllere manevi huzur veren bir anma programı düzenledi. Söyleşi ve konserlerin yanı sıra Büyükşehir Belediye Konservatuvarı THM Korosu da yine vatandaşlara türkü ziyafeti yaşattı.

KARTEPE ZİRVESİ BAŞARI İLE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Mart ayının en önemli etkinliklerinden birini hiç kuşkusuz 4. kez toplanan Kartepe Zirvesi oluşturdu. Son iki yıl pandemi nedeni ile yapılamayan Kartepe Zirvesi 2022 yılında “Dirençli Şehirler ve Şehrin Dönüşümü” teması ile toplandı. Türkiye’nin en büyük şehircilik buluşması olan Kartepe Zirvesi 24-27 Mart tarihleri arasında geniş bir katılımla düzenlendi. Zirveye 25 ülkeden 350 entelektüel, akademisyen, ekonomist ve kent bilimcisi katıldı. 4 gün süren zirvede 26 akademisyen oturumu, 15 panel, 2 forum ve 8 özel oturumda pandemiyle sarsılan ve iklim değişikliği tehdidiyle karşı karşıya kalan dünyanın yakın geleceğiyle ilgili senaryolar ele alındı. Zirvenin açılış oturumuna Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Almanya eski Şansölyesi Gerhard Schröder katıldı.

BAŞKAN KİTAP DOSTLARIYLA BULUŞTU

28 Mart – 03 Nisan tarihleri arasında kutlanan Kütüphane Haftası dostların buluşmasına vesile oldu. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın ile Büyükşehir Belediyesi Halk Kütüphanesi’ni sıklıkla kullanan vatandaşlar bir araya geldi. Büyükşehir Halk Kütüphanesi’ni en aktif kullanan ve en fazla kitap okuyan kitap dostlarıyla buluşan Başkan Büyükakın, “Kütüphanelerin ışığı sönmezse, memleketin ışığı da sönmez” dedi.

MART AYINDAKİ SÖYLEŞİLER

Kütüphaneler Haftası kapsamında, çocuk edebiyatına önemli eserler kazandırmış şair –yazar Ayşe Sevim, minik okurlarıyla biraraya geldi. Türkiye’nin bir döneminde yaşananları ele alan Süveyda Filmi de Mart ayı içinde Kocaeli izleyicisiyle buluşturuldu. Gösterimin ardından başrol oyuncusu Necip Fazıl Belge ile yönetmen Mesut Uçakan filmi izleyen gençler için bir söyleşi gerçekleştirdi.

ÇANAKKALE ZAFERİNİ ANLAMLI BİR ETKİNLİKLE KUTLADIK

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Türk milletinin varoluş destanı olan Çanakkale Zaferi’nin 107. yıl dönümü nedeniyle “18 Mart Çanakkale Zaferi Cepheden İstiklale” konulu özel etkinlik düzenledi. Tiyatro sanatçısı Reha Özcan’ın Çanakkale Destanı anlatımıyla gerçekleştirilen sahne etkinliğinde sanatçılar Adile Kurt Karatepe, Sümer Ezgü ve Tuncay Kemertaş, birbirinden anlamlı Çanakkale ve kahramanlık türküleri seslendirdi.

Ayrıca bu ay içinde müzik severler için koro konserleri gerçekleştirildi. Türk Halk Müziği Korosu Anadolu Türküleriyle en güzel türküleri seslendirirken, Türk Sanat Müziği Korosu da, Türk musikisinin iki duayen bestekarı Alaeddin Yavaşça ve Avni Anıl’ın anısına düzenlenen konserde Kocaelililere unutulmaz bir gece yaşattı.

ÇOCUKLARIN ARA TATİL KEYFİ

Büyükşehir, Ocak ayının ikinci haftası başlayan yarıyıl tatili nedeniyle birbirinden eğlenceli etkinlikler düzenledi. Etkinlikler Kocaeli Kongre Merkezi ve Gebze Osman Hamdi Bey Kültür Merkezi’nde kurulan eğlenceli atölyelerde yapıldı. Çocuklar bu atölyelerde öğrenerek ve eğlenerek tatillerine renk kattı.

NİSAN DEMEK 23 NİSAN DEMEK NEŞE DEMEK

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla 23 – 24 Nisan tarihlerinde İzmit ve Gebze’de “Bi Dünya Eğlence” düzenledi. Kocaelili çocuklar iki gün boyunca sahne gösterileri ve eğlenceli atölyelerde bayram coşkusu yaşadı.

HASRET BİTTİ KİTAP FUARIMIZA KAVUŞTUK

Mayıs ayı her anlamıyla kültür ve sanat etkinliklerine baharı getirdi. Türkiye’nin ziyaretçi sayısı, etkinlik ve katılımcı açısından en büyük kitap fuarı olan, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Kocaeli Kitap Fuarı, 2 yıllık hasretin ardından 12. kez kapılarını açtı. Kitap Fuarı’ndan önce ise, Yürüyüş Yolu üzerindeki ağaçlarımız kitap açtı.  Bu yıl Kocaeli Kongre Merkezi’nde 14-22 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen Kitap Fuarı’na 315 yayınevi, 40 sahaf ve 70 STK katıldı ayrıca 673 etkinlik düzenlendi. Okurlar, düzenlenen söyleşilerde sevdikleri yazarlarla buluşma fırsatı buldu.

15 TEMMUZ’UN 6. YILDÖNÜMÜNDE BİR OLDUK, BİRLİK OLDUK

Binlerce Kocaelili,15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen hain darbe girişiminin 6. yıldönümünde bir araya gelerek, darbe ve darbecilere şehit kanlarıyla emanet edilmiş vatan topraklarını bırakmayacaklarını bir kez daha gösterdi. Milli İrade Meydanı’nda binlerce kişi, demokrasi ve vatan için canlarını veren şehitlerimiz için okunan 368 bin 779 adet yasin-i şerifin duasına da semaya açtıkları elleriyle eşlik etti. Ayrıca etkinlikler içinde “Temmuzdan Sonsuza” sloganı ile gerçekleştirilen özel sahne gösterisi vatandaşlardan büyük ilgi gördü.

CANLAR, 16. KEZ SEVGİDE BULUŞTU

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Cem Vakfı ile Alevi vakıf ve derneklerinin destekleriyle,  her yıl Muharrem ayı içinde düzenlediği Sevgide Buluşalım etkinliğini bu yıl 16. kez gerçekleştirdi. Seka Park Uçurtma Tepesi önündeki Sevgide Buluşalım Etkinliğine canlar yoğun ilgi gösterdi. Ünlü sanatçıların seslendirdiği deyiş ve türkülere eşlik eden vatandaşlar, fitnelere fırsat vermeden her zaman gönül birliği içinde olduklarını gösterdi

SIFIR ATIK FESTİVALİ: DAHA AZIYLA DAHA ÇOK DÜNYA

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek engellenmesi ve gelecek nesillere daha sağlıklı bir dünya bırakmak için farkındalık oluşturmak adına 14-16 Ekim’de Sıfır Artık Festivali düzenledi. Türkiye’de yerel yönetimler düzeyindeki en kapsamlı dönüşüm seferberliği olan Sıfır Atık Festivali “Daha azıyla daha çok dünya” teması ile gerçekleştirildi. Atıksız yaşamlar kurgulamayı ve 7’den 70’e herkese çevre bilincini oluşturulmayı hedefleyen festival geniş bir katılımla oldu. 

KASIM’DA ATAMIZI ANDIK, ÖĞRETMENLERİMİZE SEVGİMİZİ SUNDUK

Kasım ayına özgü etkinlikler de yine Kültür Sanat Takvimi’nde en anlamlı şekliyle yer aldı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, vefatının 84. yıldönümünde sevdiği şarkılarla andı. “Atatürk’ün Sevdiği Şarkılar” konseri Gebze Osman Bey Kültür Merkezi’nde vatandaşların ilgisiyle gerçekleştirildi.

ÇOK GÜZEL HAREKETLER BUNLAR VE SEFA DOĞANAY

24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle ise Çok Güzel Hareketler Bunlar-2 ekibi Kocaelili öğretmenlerle buluşturuldu. Skeçleriyle öğretmenlere neşeli ve unutulmayacak bir akşam yaşatan Çok Güzel Hareketler Bunlar-2 ekibinin gösterisini Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın da izledi. Ayrıca sevilen stand-up sanatçısı Sefa Doğanay öğretmenler için bir gösteri gerçekleştirdi.

HZ. MEVLANA’YI MEALİ SEMA İLE ANDIK

Yılın son ayında, iki önemli anma etkinliği düzenlendi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, hoşgörü ve hümanizmasıyla Anadolu topraklarının yanı sıra tüm dünyayı etkileyen Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin vuslatının 749. yılı münasebetiyle özel bir program düzenledi. Fatih Çıtlak’ın postnişin olarak yer aldığı Meali Sema programında Hz. Mevlana Sema Mukabelesi ile anıldı.

MEHMET AKİF İÇİN ANLAMLI PROGRAM

Ayrıca, İstiklal Marşı Şairimiz Mehmet Akif Ersoy düzenlenen önemli bir etkinlikle anıldı. “Çağları Aşan Mehmet Akif” konulu anma programı 22 Aralık Perşembe akşamı Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Etkinlikte Türkiye Yüzyılı eserinin bestecisi müzisyen ve besteci Yücel Arzen de Mehmet Akif Ersoy’un şiirlerinden bestelenen eserleri koro eşliğinde seslendirdi. Sanatçı, ayrıca bestelediği “Türk Marşı” adlı eserini de söz konusu programda ilk kez çaldı.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Vozol 6000 istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni ucuz yangın kapısı