Pera Öğrenme'den Yetişkinler için Sanatçı Atölyeleri

Pera Müzesi Öğrenme Programları’nın Paula Rego: Hikâyelerin Hikâyesi ve Zamane İstanbulları sergileri kapsamında düzenlediği sanatçı atölyelerinde katılımcılar, fotoğraflarla yaratıcı kent haritaları ve renkli kolajlar tasarlıyor, kurguladıkları hikâyeleri kumaşa işleyerek ifade etmenin yöntemlerini deneyimliyor.

Yetişkinlere yönelik atölye programı, sanatçılar Arek Qadrra, Beste Kopuz, Gözde İlkin ve Güneş Terkol’un yürütücülüğünde müzede ve Zoom Meeting uygulaması üzerinden hibrit olarak gerçekleşecek.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi Öğrenme ProgramlarıPaula Rego: Hikâyelerin Hikâyesi ve Zamane İstanbulları sergileri paralelinde yetişkinlere yönelik sanatçı atölyeleri sunuyor. İstanbul’da yaşayan 11 fotoğraf sanatçısının kente dair güncel görsel anlatılarını bir araya getiren Zamane İstanbulları sergisinden ilham alan atölyelerde katılımcılara, sergi sanatçılarından Arek Qadrra ve Beste Kopuz eşlik edecek. Mekân hafızası üzerine arşivsel çalışmalar yürüten Qadrra ve Kopuz, katılımcıların kendi İstanbul’larını fotografik imgelerle temsil etmelerine aracı olacak. 

Paula Rego: Hikâyelerin Hikâyesi sergisi kapsamındaki “İlmek İlmek Hikâyeler” sanatçı atölyeleri ise ilhamını serginin en dikkat çeken eserlerinden Ksar El Kebir Savaşı adlı duvar dokumasından alıyor. Sanatçılar Güneş Terkol ve Gözde İlkin’in eşlik edeceği atölyelerde katılımcılar kendi hikâyelerini kumaşlara işleyecek.

Hafızası, sesleri ve imgeleriyle bir kenti yeniden düşünmek
Zamane İstanbulları sanatçıları Arek Qadrra ve Beste Kopuz’un birlikte yürüttükleri atölyelerinden ilki, Kentin Sesleri: Kolektif Harita Yapımı başlığını taşıyor. Sanatçı Ekin Özbiçer’in sergide yer alan Oto-oryantalizm adlı video yerleştirmesinden ilhamla hazırlanan atölyede katılımcılar, üstünde farklı direktifler yazan kart desteleriyle Pera Müzesi’ni “müzenin ve kentin farklı seslerini” dinledikten sonra; hafıza, ses, hikâye, fotografik imge gibi kavramlar çerçevesinde kolektif hafıza hikâyelerinin yer aldığı bir harita tasarlayacaklar. 

Arek Qadrra ve Beste Kopuz yürütücülüğündeki Alternatif Bir İstanbul: Fotoğraflarla Kolaj atölyesinde ise katılımcılar, sanatçılarla birlikte kent kavramının kendileri için ne anlama geldiği üzerine sohbet ettikten sonra, bir araya geldiğinde ortak bir anlatı oluşturacak bir İstanbul kolajı yaratacaklar.

Hikâyeler kumaşlarda canlanıyor
Paula Rego: Hikâyelerin Hikâyesi sergisi kapsamında, Rego’nun müzede sergilenen Ksar El Kebir Savaşı adlı eserinden ilhamla düzenlenen “İlmek İlmek Hikâyeler” sanatçı atölyeleri, katılımcıları kendi hikâyelerini işlemeye davet ediyor. 

Sanatçı Gözde İlkin yürütücülüğünde Pera Müzesi’nde gerçekleşecek Kumaşların Hafızası: Nakış Atölyesi’nde katılımcılar, farklı coğrafyaların kumaş motifleri, kullanım alanları ve sosyo-kültürel hafızayı aktarma süreçlerindeki yeri hakkında bilgi edindikten sonra, kişisel yaşam hikâyeleri ya da dünya gündeminden ilhamla bugünü tanımlayan bir söz ya da cümleyi, sanatçının hazırladığı şablonlar üzerinden görsel kompozisyonlarla kumaş üstüne işleyecekler. 

Hikâye Anlatımı ve Dikiş atölyesinde ise Paula Rego’nun eserlerini çevrimiçi rehberli turla gezen katılımcılar, sanatçı Güneş Terkol’un atölyesine bağlanarak her iki sanatçının dokumayı eserlerinde nasıl kullandığına dair bilgiler ediniyor. Terkol ile yeni deneyim ve olasılıklar üzerine sohbet eden sanatseverler daha sonra, kumaş üzerine kişisel kompozisyonlar oluşturarak anlatmak istedikleri hikâyeyi yaratıcı bir ifadeye dönüştürüyor.

Etkinlik Programı:
Kumaşların  Hafızası: Nakış Atölyesi (Yüz yüze atölye) – 14 Nisan Cuma, 19.00
Kentin Sesleri: Kolektif Harita Yapımı (Yüz yüze atölye) – 16 Nisan Pazar, 14.00
Alternatif Bir İstanbul: Fotoğraflarla Kolaj (Yüz yüze atölye) – 28 Nisan Cuma, 19.00
Hikâye Anlatımı ve Dikiş (Çevrimiçi Atölye) – 4 Mayıs Perşembe, 19.30

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Vozol 6000 istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni